Σάββατο, 26η Ιουλίου 2025  1:37: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2025

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε για την Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Η ανακοίνωση:

Η Ιστορική & Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο ανακοινώνει ότι μετά από τη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση των μελών της που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025, το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο συνήλθε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Εταιρείας (Αίθουσα «Τάκη Μελισσηνού») επί της οδού

Αναστασιάδη 2 στο Αγρίνιο και συγκροτήθηκε σε Σώμα ως εξής:

  • Πρόεδρος του Δ.Σ.: Γεώργιος Σταμάτης, Αρχαιολόγος - Φιλόλογος
  • Αντιπρόεδρος: Κωνσταντία Ζαφείρη, Φιλόλογος
  • Γεν. Γραμματέας: Ιωάννα Χαραλάμπους, Οικονομολόγος
  • Ταμίας: Ηλίας Λαΐνας, Οικονομολόγος

Τακτικά Μέλη:

  • Μαίρη Τσιχριτζή-Βαϊνά, Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας
  • Ελευθέριος Τηλιγάδας, Δημοσιογράφος
  • Ελένη Μαρσέλλου, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

Αναπληρωματικά μέλη:

  • Αναστασία (Νατάσσα) Σκιαδά, Φιλόλογος
  • Θεώνη (Σόνια) Λειβαδίτη, Πολιτικός Μηχανικός
  • Βασιλική Λυμπερίου, Εργατοτεχνίτρια ανασκαφών
  • Ιωάννης Νεραντζής, Δρ Ιστορικής Γεωγραφίας

Η θητεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται με βάση το Καταστατικό της Εταιρείας τριετής και θα λήξει κατά την 2α Ιουλίου 2028.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος, Γεώργιος Σταμάτης

Η Γεν. Γραμματέας, Ιωάννα Χαραλάμπους

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και εκλογές.

Μιλώντας προς τους βουλευτές, έστειλε το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επιστρέψει και ότι είναι η μόνη απάντηση στην κυβέρνηση «των σκανδάλων και των προανακριτικών επιτροπών».

«Κάποιοι περίμεναν -και ήλπιζαν- σε διχασμό, σε ένα συνέδριο διάλυσης. Τους διαψεύσαμε όλοι και όλες μαζί και για ακόμα μια φορά δείξαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει δυνατός και ενωμένος», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί «κοινωνική αναγκαιότητα», απέναντι στο «καθεστώς Μητσοτάκη», «το γαλάζιο παρακράτος των αρπακτικών που έκαναν μπίζνες με την ομάδα του κυρίου Μητσοτάκη και έκλεψαν τις επιδοτήσεις των αγροτών για να κάνουν πάρτι οι γαλάζιες ακρίδες».

Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι εξυπηρετούν διαφορετικά «συμφέροντα», καθώς, όπως είπε, η Δεξιά εκπροσωπεί «την ολιγαρχία και τα συμφέροντα των καρτέλ», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τα συμφέροντα της «κοινωνικής πλειοψηφίας». «Και απέναντί τους έχουμε διπλό χρέος: μαχητική αντιπολίτευση σήμερα, προοδευτική κυβέρνηση αύριο», δήλωσε.

Αναφερόμενος στα τελευταία σκάνδαλα, τη γενικευμένη «διαφθορά», το έγκλημα των Τεμπών και την προσπάθεια συγκάλυψης, τις υποκλοπές και τα «βολέματα» των «ρουσφετιών», σχολίασε: «Αυτή είναι η δεξιά, αυτή ήταν πάντοτε. Αυτή ήταν πάντοτε η οικογένεια Μητσοτάκη» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί με όρους «μαφίας».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πρωθυπουργός «το παίζει ανήξερος» και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ «οι μαρτυρίες των ίδιων του των συνεργατών τον έχουν ήδη προδώσει» και άφησε αιχμές ότι μάλιστα το «σχεδίασε». Διερωτήθηκε σε ποια άλλη χώρα θα γινόταν κάτι τέτοιο και θα παρέμενε στη θέση του και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρότασή του για προκαταρκτική επιτροπή, στη βάση των στοιχείων που έχουν μέχρι σήμερα αποκαλυφθεί και του αιτήματος της ευρωπαϊκής εισαγγελικής Αρχής για προκαταρκτική επιτροπή για τους Βορίδη και Αυγενάκη.

Συνεχίζοντας, επανέλαβε ότι αυτά όμως δεν αρκούν και ότι η βούληση της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού είναι η παραίτηση του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του και οι εκλογές, έτσι ώστε να αναλάβει μια προοδευτική κυβέρνηση με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Μας κατηγορούσαν ότι τότε δεν είχαμε σχέδιο. Και ρωτώ: Ποιοι; Αυτοί που μας χρεοκόπησαν; Σχέδιο είχαν για να χρεοκοπήσουμε;», συνέχισε, τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να αναλάβει ξανά την ιστορική ευθύνη να βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο», ενώ, όπως είπε, αναμένεται να αποκαλυφθούν και νέα σκάνδαλα, όπως οι «εικονικές αποζημιώσεις» στην περιοχή της Κάρλας, αλλά και για την «χαμένη ευκαιρία» του Ταμείου Ανάκαμψης. «Αυτή είναι η αντίληψή τους για το κράτος: λάφυρο, μοιρασιά, συναλλαγή. Όχι κράτος δικαίου, αλλά κράτος πελατείας», σημείωσε, ενώ σχολίασε αρνητικά και την «απουσία της ελληνικής δικαιοσύνης», προαναγγέλλοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει στην συνταγματική αναθεώρηση την πλήρη απεξάρτηση της επιλογής ηγεσίας της δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη καταρρέει και από τα σκάνδαλα αλλά και από την αδυναμία της κοινωνίας να τα βγάλει πέρα», είπε και κάλεσε την ΚΟ και το κόμμα σε «εκλογική εγρήγορση» εν όψει των επερχόμενων «πολιτικών ανακατατάξεων».

pronews.gr

Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ πέρασε από ακρόαση στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, λίγο νωρίτερα.

Η ακρόαση είχε προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί (τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδος), προκειμένου να διοριστεί η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στη θέση της νέας πρέσβεως των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Η Κίμπερλι στην εισήγησή της εξήρε τον ρόλο της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ και την ανάπτυξη της Οικονομίας της χώρας, μίλησε για τον σεβασμό της στην Ορθοδοξία αλλά και τις θρησκευτικές ελευθερίες ενώ δεσμεύτηκε για να εργαστεί για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών.

Η ίδια χαρακτήρισε την υποψηφιότητά της για την πρεσβεία στην Ελλάδα «μοναδική τιμή», τονίζοντας ότι η Ελλάδα, γενέτειρα της δημοκρατίας, ενσαρκώνει τις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας, της αυτοδιακυβέρνησης και του κράτους δικαίου. «Αυτές οι αξίες αντηχούν μέσα από τους αιώνες και ενέπνευσαν τους ιδρυτές του αμερικανικού έθνους», είπε.

Η Γκίλφοϊλ εξήρε τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς την «πυλώνα σταθερότητας» σε μια σύνθετη περιοχή, και τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Επισήμανε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες χώρες σε αμυντικές δαπάνες εντός της Συμμαχίας, με πρόβλεψη για 3% του ΑΕΠ το 2025 και στόχο το 5%, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις στη Χάγη.

Αναφέρθηκε στις σημαντικές αγορές αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού –μαχητικά F-35, ελικόπτερα Apache και Blackhawk, καθώς και σύγχρονα πλοία– και επεσήμανε τη σημασία του κοινού σχεδίου συμπαραγωγής φρεγατών τύπου Constellation, το οποίο ενισχύει τη βιομηχανική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας. «Αν επιβεβαιωθώ, θα είναι προτεραιότητά μου να επιταχύνω περαιτέρω τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής άμυνας», δήλωσε.

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναμένεται στην Ελλάδα προς τα τέλη Αυγούστου, με πιθανότερο χρόνο τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα.

Η άφιξή της αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με δεδομένη και τη στενή σχέση της ίδιας με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο στήριξε στις εκστρατείες του, ενώ ήταν και στον στενό κύκλο του, ως πρώην σύντροφος του γιου του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ.

Στις αρχές Αυγούστου φτάνει στην Ελλάδα ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζος Χακ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τη Μαρία Ολσον, η οποία εκτελούσε και καθήκοντα πρέσβεως στην Αθήνα από τον περασμένο Φεβρουάριο.

pronews.gr

Μετά από τροπολογία που είχαν καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και η Renew Europe, αφαιρέθηκαν από την Έκθεση Προόδου για τα Σκόπια, όλες οι αναφορές σε «μακεδονική εθνική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα».

Οι αναφορές αυτές υπήρχαν στο σχέδιο της Έκθεσης, το οποίο, είχε εγκριθεί στις 24 Ιουνίου από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις των Βούλγαρων ευρωβουλευτών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι τα θέματα εθνικής ταυτότητας και γλώσσας δεν έχουν θέση σε έκθεση για την πρόοδο μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας, καθώς προκαλούν διχόνοια.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημειώνεται πως ψήφισε σήμερα με 461 ψήφους «υπέρ», 121 «κατά» και 107 αποχές την Έκθεση Προόδου για τα Σκόπια για тα έτη 2023 και 2024.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Χρίστιαν Μίτσκοσκι χαρακτήρισε ως «επαίσχυντη» την τροπολογία με την οποία αφαιρέθηκαν από την Έκθεση οι αναφορές σε «μακεδονική εθνική ταυτότητα και γλώσσα» και κατηγόρησε την Βουλγαρία ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

«Σήμερα, η Βουλγαρία εργάστηκε εναντίον μας […] Η Βουλγαρία παρεμποδίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Μακεδονίας, όχι από τώρα αλλά ήδη από το 1990. Η Βουλγαρία έχει σαφή ατζέντα και σχέδιο· καθοδηγείται από τη σκέψη της καταστροφής του μακεδονικού έθνους και της ταυτότητάς του» ανέφερε ο Χρ.Μίτσκοσκι, μετά την σημερινή ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της Έκθεσης Προόδου.

Η Σόφια υποστηρίζει ότι η γλώσσα και η ταυτότητα των Σκοπίων έχουν βουλγαρικές ρίζες και δεν προϋπήρχαν του 1945, όταν η περιοχή ενσωματώθηκε στη Γιουγκοσλαβία.

Αντίθετα η κυβέρνηση των Σκοπίων επιμένει ότι η ταυτότητα και η γλώσσα της είναι ξεχωριστές και υφίστανται εδώ και αιώνες.

pronews.gr

Με μία αιχμηρή τοποθέτηση, η Μαρία Καρυστιανού αναδεικνύει σειρά από σοβαρά ζητήματα που αφορούν στον ρόλο και τις πράξεις των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, σχετικά την υπόθεση των Τεμπών.

Με αφορμή την πρόσφατη διαβίβαση μήνυσης στη Βουλή, η οποία σύμφωνα με την ίδια δεν αρχειοθετήθηκε από την Εισαγγελία, η κ. Καρυστιανού θέτει ζήτημα ευθείας παραβίασης των συνταγματικών καθηκόντων από μέλη της Επιτροπής, τονίζοντας ότι η άρνησή τους να προχωρήσουν στην προβλεπόμενη προκαταρκτική εξέταση συνιστά πράξη που ξεφεύγει από το πλαίσιο της «γνώμης ή ψήφου» που προστατεύει το άρθρο 61 του Συντάγματος.

Στο επίκεντρο της ανάρτησής της βρίσκεται η καταγγελία περί σκόπιμης αποφυγής συλλογής κρίσιμων στοιχείων, με στόχο –όπως υποστηρίζει– να αποτραπεί η πλήρης διερεύνηση ευθυνών.

«Πόσοι επίορκοι; Πόσοι και πόσο εμπαίζουν τη νοημοσύνη μας; Κύριοι της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι περίπτωση του άρθρου 61 του Συντάγματος, δηλαδή ψήφος σε άσκηση βουλευτικών καθηκόντων, να αρνούνται και να παραλείπουν τα ανήκοντα στη ΝΔ μέλη της Προανακριτικής, εσκεμμένα (και παρά τις αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης) να ενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο Νόμος περί ευθύνης Υπουργών, το ΕΠΙΤΑΣΣΟΥΝ ως ρητό καθήκον τους;», διερωτάται και συνεχίζει:

«Η άρνηση και παράλειψη αυτή που βέβαια ήταν σκόπιμη για να μην εξεταστούν μάρτυρες, να μην συλλέγουν έγγραφα και άρα να μη γίνει η υποχρεωτική διαδικασία που θα αναδείκνυε ΟΛΟΥΣ τους δράστες – συμμέτοχους και ΟΛΑ τα εγκλήματα που τελέστηκαν, είναι κατά τη θέση σας ψήφος ή γνώμη; Και μάλιστα όταν μιλάμε για τον πυρήνα των καθηκόντων τους ως οιονεί Εισαγγελέων, ιδιότητα, με την οποία ενεργούσαν; Η απάντηση είναι ΟΧΙ, δεν είναι ψήφος ή γνώμη του άρθρου 61 Σ, και για αυτό η μήνυση δεν αρχειοθετήθηκε από την Εισαγγελία, όπως ελπίζατε, αλλά διαβιβάστηκε στη Βουλή. Και μετά από όλα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τον πλέον προκλητικό τρόπο εμπαιγμού μας, τολμά να δηλώνει το αδιανόητο, ότι αυτός ο δόλιος συντονισμός είναι η κατά το Σύνταγμα οριζόμενη άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών της ΝΔ; Πόση αλαζονεία έχετε για να μας θεωρείτε τόσο χαζούς;».

pronews.gr

Ο Διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, Βαγγέλης Δημητρόπουλος, μίλησε για όσα εκτυλίχθηκαν την 4η Φεβρουαρίου του 2021, όταν ο μικρός Παναγιωτάκης εισήλθε νεκρός στο νοσοκομείο.

Όπως λέει, επρόκειτο για ένα θάνατο που στην αρχή δεν φαινόταν να κρύβει κάτι, αλλά σε δεύτερη ανάλυση οι εξετάσεις του παιδιού «μιλούσαν» για το έγκλημα.

«Στην αρχή, θεωρήθηκε ένα περιστατικό πάνω στη ρότα της δουλειάς. Δεν μου φαινόταν ότι κάτι ‘μυρίζει’. Είχα ειδοποιήσει την Αστυνομία, ενημέρωσα την κυρία Τσιόλα και η υπόθεση είχε κλείσει. Τίποτα δεν προμήνυε κάτι. Όταν δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από συνεργάτη τηλεοπτικής εκπομπής, τότε κατάλαβα ότι κάτι μπορεί να έχει γίνει. Από αυτά που άκουγα. Με είχε συγκινήσει ο θάνατος αυτού του παιδιού γιατί εγώ του έκλεισα τα μάτια. Είχαν μπει στο φάκελο οι εξετάσεις του και κοίταξα να θυμηθώ τι έχω κάνει. Οι εξετάσεις έδειχναν ‘τρελές’ τιμές καλίου, γύρω στο 11, χαμηλή CRP και ζάχαρο στο 2,5. Το παιδί είχε φτάσει ήδη νεκρό», εξηγεί ο Β.Δημητρόπουλος.

«Όταν έφτασαν, εγώ ήμουν στα 20 μέτρα από την πόρτα. Είχα δει πώς έφτασε στο Νοσοκομείο. Το είδα πώς κατέβηκε. Πώς ήταν πεσμένο. Ήταν μπλε γύρω από τη στοματική κοιλότητα. Μελανιασμένο στο στόμα και τη μύτη και χωρίς εξωτερικές κακώσεις πέρα από τις συνήθεις για ένα παιδί αυτής της ηλικίας», αναφέρει ο ίδιος.

Ανασύροντας από το αρχείο τις εργαστηριακές εξετάσεις του Παναγιωτάκη, ο γιατρός διαπίστωσε πως με τις συγκεκριμένες τιμές το βρέφος είχε φτάσει ήδη νεκρό στα Επείγοντα.

«Για να φτάσει ένα παιδί στο Νοσοκομείο με κάλλιο στο 11 πρέπει να έχουν περάσει 2 με 3 ώρες. Με τόσο χαμηλή CRP δεν υπήρχαν σημάδια λοίμωξης. Κάτι άλλο είχε συμβεί. Μίλησα με τη μητέρα του, της πήρα ιατρικό ιστορικό και μου είπε ότι το παιδί ήπιε κανονικά το γάλα του και ξαφνικά κάτι έγινε. Η Ειρήνη, ψέματα όλα. Μου έλεγε από την πρώτη στιγμή ψέματα. Μου έλεγε συνέχεια ‘ο μικρός μου αδελφός δεν ανασαίνει», τονίζει.

Ο γιατρός που παρέλαβε τον μικρό Παναγιωτάκη, ξέσπασε κι έβαλε τα κλάματα, μιλώντας στον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής στο Open.

«Πήγα κόντρα σε όλους αυτούς που έκοψαν το νήμα της ζωής ενός αγγέλου, του Παναγιωτάκη. Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που του έκλεισα τα μάτια. Δέκα άτομα που με είδαν, του ψιθύρισα κάτι. Είμαι πολύ συγκινημένος, συγγνώμη που κλαίω, αλλά έντεκα μήνες μόνο εγώ ξέρω τι έχω τραβήξει. Η ψυχολογία μου κόντρα σε όλους, όλους αυτούς… Άλλοι με λοιδόρησαν, άλλοι με κορόιδεψαν, άλλοι με έψεξαν, άλλοι με είπαν δολοφόνο. Έχω μάθει σε έναν μικρό κύκλο να περπατάω με το κεφάλι ψηλά και να μου φωνάζουν “γειά σου γιατρέ”. Αυτό θέλω να συνεχιστεί και τίποτε άλλο, έχοντας στο μυαλό μου τα λόγια του αείμνηστου ψυχίατρου κ. Σούρα εκείνο το βράδυ. Αναμένω κι εγώ όπως όλοι, τα αποτελέσματα γι’ αυτή την ψυχούλα, τον Παναγιώτη. Μπορεί να ξεκλείδωσε ένα σάπιο σύστημα, δεν ξέρω τι μπορεί να κρύβεται από πίσω. Αυτό που ενδιαφέρει, είναι ότι εγώ και η ομάδα μου προσπαθούσαμε να περάσουμε την αλήθεια από την πρώτη στιγμή. Και η αλήθεια είναι μια, ότι ο Παναγιώτης ήρθε νεκρός στο νοσοκομείο και αυτό είχε γίνει νωρίτερα» είπε ο Β.Δημητρόπουλος.

Τι έλεγε η Ε.Μουρτζούκου στην τελευταία της συνέντευξη

Η Ε.Μουρτζούκου στην τελευταία της συνέντευξη, υποστήριζε πως δεν έχει πειράξει κανένα παιδί.

Μάλιστα στην ερώτηση για το «πώς» έχουν «φύγει» από τη ζωή τα παιδιά εκείνη επέμενε πως «δεν ξέρω». Μάλιστα, το έριξε και στην «μαγεία» και πίστευε πως κάποιος την έχει καταραστεί.

«Μέχρι που σκέφτηκα ότι κάποιος έχει κάνει μάγια δίπλα μου να μην μου πηγαίνει τίποτα καλά, το έχω σκεφτεί και αυτό. Δεν ξέρω. Κατάρα μου έχουν ρίξει εμένα», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

«Ό,τι και να γίνει μόνο τον εαυτό μου υποστηρίζω πλέον, δεν με νοιάζει για κανέναν άλλον τίποτα», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση ποια είναι η σχέση της με τους θανάτους των παιδιών, απαντά:

«Καμία. Τα πόδια να μου κόψει ο Θεός, Παναγία μου, όχι».

«Θα το παραδεχόμουν. Αν έφταιγα κάπου, θα το έλεγα. Είμαι άνθρωπος ο οποίος ό,τι και να κάνει θα το πω. Δεν φταίω. Ό,τι και να είχα κάνει θα το έλεγα, δεν είμαι άνθρωπος να κρύψω πράγματα».

pronews.gr

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να καθυστερήσει την εφαρμογή των «ανταποδοτικών δασμών» έως την 1η Αυγούστου, έπειτα από παρεμβάσεις κορυφαίων συνεργατών του – κυρίως του υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, – που του ζήτησαν να δοθεί επιπλέον χρόνος για να κλείσουν συμφωνίες με μεγάλους εμπορικούς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία.

Η προηγούμενη προθεσμία για την ενεργοποίηση των νέων δασμών εξέπνεε στις 10 Ιουλίου, όμως ο Τραμπ επέλεξε να την αναβάλει για τρεις εβδομάδες.

Παράλληλα, απέστειλε προσωπικές επιστολές σε μια σειρά χωρών, ενημερώνοντάς τις για τους δασμούς που θα αντιμετωπίσουν αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τότε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico και της Wall Street Journal, ο Τραμπ πέρασε το Σαββατοκύριακο πριν την ανακοίνωση σε διαβουλεύσεις με συνεργάτες και συμμάχους του από το γκολφ κλαμπ του στο Μπέντμινστερ της Νέας Ιερσέης, εξετάζοντας αν θα έπρεπε να προχωρήσει άμεσα ή να δώσει νέο τελεσίγραφο με ακριβή ημερομηνία.

Όπως σημειώνουν συνεργάτες του, ο πρόεδρος έτεινε αρχικά να αφήσει τους δασμούς να τεθούν σε ισχύ, όμως άλλαξε στάση μετά τις διαβεβαιώσεις του Μπέσεντ ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνίες και πως χρειάζεται λίγος επιπλέον χρόνος.

Η καθυστέρηση συνοδεύτηκε από την αποστολή τουλάχιστον 15 έως 20 νέων επιστολών προς κυβερνήσεις κρατών, σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου, Χάουαρντ Λάτνικ. Ο ίδιος δήλωσε στο CNBC ότι οι επιστολές αυτές λειτουργούν ως μέσο πίεσης για να εξασφαλιστούν παραχωρήσεις την τελευταία στιγμή.

Ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι η τελική ημερομηνία παραμένει αμετακίνητη. «ΟΙ ΔΑΣΜΟΙ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2025. Δεν υπάρχει αλλαγή στην ημερομηνία και δε θα υπάρξει», έγραψε στο Truth Social την Τρίτη. Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υποστήριξε ότι «ένα γράμμα σημαίνει συμφωνία», και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τη θετική δυναμική μετά την ψήφιση του «One Big Beautiful Bill» και τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, θέλοντας να καταγράψει νίκες και στο εμπορικό μέτωπο.

pronews.gr

Οι δύο παλαιοί «μονομάχοι» των αρχών της περασμένης δεκαετίας και πρώην πρωθυπουργοί, ο Α.Σαμαράς και ο Α.Τσίπρας θα ξαναβρεθούν αντιμέτωποι στην πολιτική «κονίστρα» με διαφορετική στόχευση ο καθένας.

Και οι δύο αναμένεται να ανακοινώσουν νέα κόμματα το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Με ποιο σκοπό;

Ο Α.Σαμαράς για να πάρει ένα κομμάτι και για να στερήσει την αυτοδυναμία από την Ν.Δ. του Κ.Μητσοτάκη και ο Α.Τσίπρας για να ενώσει τα «σπασμένα» κομμάτια της Αριστεράς (που είναι ομολογουμένως πολλά).

Το ότι δύο άνθρωποι που σε οποιαδήποτε χώρα θα είχε λήξει, μετά τις παραιτήσεις τους, η καριέρα τους, θέλουν να επιστρέψουν στο πολιτικό προσκήνιο,  δείχνει την ένδεια της ελληνικής κοινωνίας που αδυνατεί να παράξει νέα πολιτικά πρόσωπα.

Ο Α. Σαμαράς εμφανίζεται ικανός να αποσπάσει ένα ποσοστό μεταξύ του  5 και του 7 % με μοιρασμένες «δεξαμενές» μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου και ένα αντίστοιχο ποσοστό, πιθανότατα ελαφρά μεγαλύτερο ο Α.Τσίπρας.

Το πιο σημαντικό ερώτημα όμως είναι τι έχουν να προσφέρουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί στην χώρα και στην ελληνική κοινωνία;

Γιατί αν είχαν να προσφέρουν κάτι θα το είχαν κάνει όταν κυβερνούσαν.

Πρόκειται για «ξαναζεσταμένο» φαγητό. Στο μόνο που διαφέρουν είναι πως ο Α.Τσίπρας μάλλον θα ενώσει ένα μέρος της Αριστεράς σε αντίθεση με τον Α.Σαμαρά ο οποίος θα προσφέρει ακόμα περισσότερο στην πολυδιάσπαση της Δεξιάς (και εννοούμε της κανονικής).

Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για επιστροφή στο 2015 μόνο που η σημερινή εποχή δεν έχει καμία σχέση με τότε.

Μάλιστα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα έχουν τις βάσεις τους στις διακυβερνήσεις και των δύο εκείνη την περίοδο.

pronews.gr

Πώς το έλεγε ο Μαρξ; «Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα» και από ότι φαίνεται οι Έλληνες θα ζήσουν πολλές «φάρσες» ακόμα.

Εκβιάζει ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ καθώς ζητάει 2 δισεκατομμύρια δολάρια από την Ελλάδα για να μην την «πνίξει» με παράνομους μετανάστες!

Κάτι το οποίο ήδη κάνει καθώς καθημερινά στέλνει προς την Κρήτη νέες «καραβιές» με εκατοντάδες παράνομους αλλοδαπούς.

Η χθεσινή πρωτοφανής «απέλαση» του υπουργού Μετανάστευσης Θάνου Πλεύρη από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης μαζί με Ευρωπαίους αξιωματούχους από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, έχει προκαλέσει σοκ στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Το πραγματικό παρασκήνιο, ουδεμία σχέση έχει με τα όσα γράφονται σε φιλοκυβερνητικά και μη ΜΜΕ.

Η «σκληρή» αλήθεια είναι ότι ούτε ο Πλεύρης ούτε κανείς άλλος από την ευρωπαϊκή αποστολή φέρει ευθύνη για ό,τι συνέβη, καθώς έπεσαν σε «ενέδρα».

Η «απέλαση» ήταν μια προαποφασισμένη ενέργεια του Χαφτάρ.

Ο λόγος είναι απλός: Ο Χαφτάρ ό,τι είχε να πει να το είπε ο ίδιος στον ΥΠΕΞ Γεραπετρίτη προχθές αλλά και ο γιος του Σαντάμ σε Έλληνες αξιωματούχους στην Αθήνα πριν μερικές βδομάδες, όπου επαναλάμβανε με εριστικό ύφος «Δεν μας βοηθάτε».

Τι είπε λοιπόν ο Χαφτάρ στον Γεραπετρίτη; Πολύ απλά τον εκβίασε στα ίσια ζητώντας «λύτρα» για να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από την ανατολική Λιβύη.

Και ζήτησε πολλά, πάρα πολλά.

Συγκεκριμένα 2 δισεκατομμύρια δολάρια!

Αν αναλογιστούμε ότι η ΕΕ έχει δώσει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ στις αρχές της δυτικής Λιβύης, μιλάμε για ένα «αστρονομικό ποσό» που η Ελλάδα φυσικά δεν μπορεί να διαθέσει μόνη της.

Ο λόγος που ο Χαφτάρ ζητάει τόσα πολλά είναι ότι ο εμφύλιος στο γειτονικό Σουδάν έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση στον κόσμο, με δεκάδες εκατομμύρια εκτοπισμένους και «πιθανούς πελάτες».

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, όταν ο κ. Γεραπετρίτης ενημερώθηκε για το ύψος του ποσού, «πάγωσε».

Παρ’ όλα αυτά, διατήρησε τη διπλωματική του ψυχραιμία και αποχώρησε δηλώνοντας πως με τον Χάφταρ «μας ενώνει η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζοντας ότι η συνάντηση με τους γιους του Χάφταρ έγινε «υπό τη θεσμική τους ιδιότητα».

Είναι βέβαιο ότι ακόμα και ο ίδιος ο Χάφταρ θα γέλασε μόλις άκουσε για «διεθνές δίκαιο» και «θεσμικές ιδιότητες» και μάλλον θα το εξέλαβε ως ένδειξη αδυναμίας.

Για τον πολύ απλό λόγο ότι ο στρατάρχης Χάφταρ είναι ένας «πειρατής» της ερήμου, που καταλαβαίνει μόνο δύο πράγματα: Στρατιωτική ισχύ και χρήμα.

Εδώ θα πρέπει να πούμε κάποια πράγματα και για τον υιό του Χαφτάρ, τον Σαντάμ Χαφτάρ.

Διακρίνεται για την σκληρότητα και την βιαιότητά του και είναι γνωστός για τις «εξαφανίσεις» πολιτικών και όχι μόνο αντιπάλων του στην Βεγγάζη.

Ακόμα και αυτό δείχνει πολλά ως προς με το τι ανθρώπους έχει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Πίσω από την «απέλαση» Πλεύρη και την απότομη αύξηση των ροών κρύβεται λοιπόν ένας ωμός και ξεκάθαρος εκβιασμός:

«Ή πληρώνετε τώρα τα λύτρα ή κλιμακώνουμε την πίεση με δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στην Κρήτη».

Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα;  Έχει μόνο δύο επιλογές:Ή παρακαλάει την ΕΕ να πληρώσει τα λύτρα που ζητάει ο Χαφτάρ.

Ή αναλαμβάνει δράση, και όταν λέμε δράση, εννοούμε συντριπτική στρατιωτική δράση με πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, λιμάνια, κέντρα διακίνησης, κλπ.

Άλλωστε ο ίδιος ο Χαφτάρ μόνο την ωμή δύναμη σέβεται και τίποτα άλλο.

Τόσο απλά.

pronews.gr

Πολλά πράγματα αλλάζουν ευνοϊκά για τη Ρωσία μετά την αναγνώριση του καθεστώτος των Ταλιμπάν σύμφωνα με ανάλυση του RT.

Όταν η Ρωσία αναγνώρισε το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα, δεν άνοιξε απλώς μια νέα πρεσβεία – άνοιξε ένα νέο γεωπολιτικό μέτωπο.

Επί της ουσίας κατάφερε να κάνει συμμάχους τους άλλοτε μεγαλύτερους εχθρούς της.

Οι Ταλιμπάν, οι πρόγονοί τους δηλαδή, είχαν κοστίσει στους Ρώσους μία μεγάλη γεωπολιτική και στρατιωτική ήττα στην περιβόητη σοβιετική επέμβαση στο Αφγανιστάν το 1979.

Μία επέμβαση που διήρκεσε περίπου μία δεκαετία και κατέληξε σε μία ντροπιαστική αποχώρηση.

Σημειώνεται ότι η Σοβιετική Ένωση σαν πολιτικοστρατιωτικό μέγεθος ήταν πολύ μεγαλύτερο από την σημερινή Ρωσία και για πολλούς ήταν η ήττα αυτή που ευθύνονταν για την διάλυσή της.

Για πρώτη φορά από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021, ένας σημαντικός παγκόσμιος παράγοντας ξεπέρασε τις άτυπες επαφές και αγκάλιασε τους de facto ηγέτες της Καμπούλ ως νόμιμους εταίρους.

Την 1η Ιουλίου, ο απεσταλμένος των Ταλιμπάν Γκιούλ Χασάν επέδωσε αντίγραφα των διαπιστευτηρίων του στον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο.

Δύο ημέρες αργότερα, η Μόσχα το έκανε επίσημο: το Ισλαμικό Εμιράτο αναγνωρίστηκε πλέον – διπλωματικά, πολιτικά και συμβολικά.

Η κίνηση αυτή ακολούθησε μια κρίσιμη εσωτερική απόφαση τον Απρίλιο, όταν η Ρωσία αφαίρεσε τους Ταλιμπάν από τον εθνικό κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων – ένα καθεστώς που παρέμενε για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την αναγνώριση ως ένα ρεαλιστικό βήμα προς τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, τον οικονομικό διάλογο και την περιφερειακή σταθεροποίηση.

Στην Καμπούλ, η αντίδραση ήταν άμεση. Οι Ταλιμπάν καλωσόρισαν τη ρωσική χειρονομία ως πιθανό καταλύτη για ευρύτερη διεθνή εμπλοκή.

Είχαν λόγους να το κάνουν – παρά την σκληρή ρητορική, ακόμη και η Δύση έχει κρατήσει ανοιχτούς τους έμμεσους διαύλους επικοινωνίας. Αλλά κανείς δεν είχε τολμήσει να κάνει το άλμα. Μέχρι τώρα.

Αυτό δεν είναι το πρώτο κεφάλαιο της Ρωσίας στις αφγανικές υποθέσεις.

Το 2021, η Ρωσία διατηρούσε την πρεσβεία της σε λειτουργία ενώ οι δυτικοί διπλωμάτες έφευγαν.

Και πολύ πριν από αυτό, το 1989, τα σοβιετικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από έναν δεκαετή πόλεμο εναντίον των μουτζαχεντίν, πολλοί από τους οποίους θα αποτελούσαν τον πυρήνα των σύγχρονων Ταλιμπάν.

Υπό αυτό το πρίσμα, η τελευταία απόφαση της Μόσχας μοιάζει λιγότερο με αποχώρηση και περισσότερο με συνέχεια με άλλα μέσα.

Για τη Μόσχα, η αναγνώριση δεν αφορά μόνο τη διπλωματία, αφορά και την ασφάλεια.

Με τις επίσημες σχέσεις σε ισχύ, η Ρωσία έχει πλέον ένα κανάλι για να απαιτήσει πραγματική συνεργασία από τους Ταλιμπάν σε ζητήματα που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία:

Την ανάσχεση των ριζοσπαστικών ομάδων και την προστασία της εύθραυστης σταθερότητας της Κεντρικής Ασίας.

Τον Μάρτιο του 2024, μια θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στο Δημαρχείο του Κρόκους συγκλόνισε τη ρωσική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με επίσημες αναφορές, οι δράστες συνδέονταν με την Khurasan Wilayah – ένα παρακλάδι του ISIS που θεωρεί τους Ταλιμπάν πολύ μετριοπαθείς και τη Ρωσία εχθρό.

Αυτό το περιστατικό άλλαξε τους υπολογισμούς στο Κρεμλίνο. Εάν οι Ταλιμπάν ελέγχουν το έδαφος, τότε η συνεργασία μαζί τους -όσο δυσάρεστη και αν είναι για ορισμένους- καθίσταται στρατηγική αναγκαιότητα.

Το 2024, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε δημόσια στους Ταλιμπάν ως εταίρο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας – ένα σημάδι ότι η Μόσχα τους βλέπει όχι ως πρόβλημα, αλλά ως μέρος της λύσης.

«Η αναγνώριση είναι ένας τρόπος για να επισημοποιηθεί αυτή η λογική – να περάσουμε από τις ad hoc επαφές σε δομημένες προσδοκίες» αναφέρει το RT.

Η Ρωσία δεν προσφέρει απλώς νομιμοποίηση· ζητά επίσης ευθύνη.

Με την αναγνώριση έρχεται και η πρόσβαση – και το Αφγανιστάν έχει πολλά να προσφέρει.

Πλούσια σε λίθιο, σπάνιες γαίες και ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο, η χώρα έχει γίνει στόχος παγκόσμιων οικονομικών συμφερόντων.

Τώρα που υπάρχουν επίσημοι δεσμοί, οι ρωσικές εταιρείες μπορούν να εισέλθουν στην αγορά με νομική κάλυψη και διπλωματική υποστήριξη.

Οι ρωσικές εξαγωγές ήδη εισρέουν στις αφγανικές αγορές, ενώ τα αφγανικά γεωργικά προϊόντα – από αποξηραμένα φρούτα μέχρι βότανα – εμφανίζονται στα ράφια των καταστημάτων σε ρωσικές περιοχές.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Μόσχα κατασκευάζει σιωπηλά έναν εμπορικό διάδρομο, ενώ άλλοι διστάζουν.

Η γεωγραφία κάνει τα υπόλοιπα. Το Αφγανιστάν βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι – μια χερσαία γέφυρα μεταξύ Κεντρικής και Νότιας Ασίας, προσφέροντας μελλοντική πρόσβαση στο Πακιστάν, την Ινδία και τον Ινδικό Ωκεανό.

Για τη Ρωσία, αυτό είναι κάτι περισσότερο από στρατηγική. Πρόκειται για εφοδιαστική διαδρομή. Σε μια εποχή κυρώσεων και μεταβαλλόμενων εμπορικών οδών, κάθε νέος διάδρομος έχει σημασία.

Η αναγνώριση είναι το εισιτήριο της Μόσχας για την είσοδο – και θέλει να είναι πρώτη στο τραπέζι.

Στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, το Αφγανιστάν εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται μέσα από το πρίσμα της ήττας – μιας υποχώρησης, μιας αποτυχίας και μιας επίμονης αμηχανίας.

Επισήμως, οι Ταλιμπάν παραμένουν παρίες.

Ανεπίσημα, υπάρχουν ανοιχτά παρασκηνιακά κανάλια επικοινωνίας. Οι διπλωμάτες συνομιλούν, οι υπηρεσίες πληροφοριών συντονίζονται. Αλλά καμία δυτική χώρα δεν έχει τολμήσει να κάνει το επόμενο βήμα.

Η Ρωσία μόλις το έκανε.

Θα μπορούσε αυτό να προκαλέσει νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ; Ίσως. Αλλά με τη Ρωσία να βρίσκεται ήδη υπό ένα από τα πιο σκληρά καθεστώτα κυρώσεων στη σύγχρονη ιστορία, το κόστος περαιτέρω κυρώσεων είναι οριακό. Το ανώτατο όριο έχει ήδη επιτευχθεί.

Η ταραχή που έχει προκληθεί με το Αζερμπαϊτζάν δείχνει γιατί η Ρωσία δεν μπορεί ποτέ να εμπιστευτεί πλήρως τους γείτονές της

Αντίθετα, η αναγνώριση δίνει στη Μόσχα το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης – τόσο στην Καμπούλ όσο και σε ολόκληρη την περιοχή.

Ενώ άλλοι ανησυχούν για τα πρωτοσέλιδα, η Ρωσία διαμορφώνει τις πραγματικότητες επί τόπου.

Το κάνει αυτό όχι μόνο με φυσικό αέριο και όπλα, αλλά και με τη μνήμη: στην Κεντρική Ασία, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει βάρος ως πρώην εγγυητής ασφάλειας και σταθεροποιητής της μετασοβιετικής περιόδου. Αυτή η αξιοπιστία επιστρέφει τώρα στο τραπέζι.

Η Ρωσία το έχει κάνει αυτό και στο παρελθόν. Το 1997, βοήθησε στον τερματισμό ενός βάναυσου εμφυλίου πολέμου στο Τατζικιστάν, μεσολαβώντας σε μια συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων φατριών.

Οι εντάσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και των αρχών του Τατζικιστάν παραμένουν υψηλές.

Ωστόσο, η Ρωσία, την οποία εμπιστεύονται και οι δύο πλευρές και είναι ενσωματωμένη στις περιφερειακές δομές ασφαλείας, βρίσκεται σε μοναδική θέση για να μεσολαβήσει.

Το ίδιο ισχύει και για τις ταραγμένες σχέσεις του Αφγανιστάν με το Τουρκμενιστάν, όπου παραμένουν οι συνοριακές διαφορές και η πολιτική δυσπιστία.

Εδώ είναι που η αναγνώριση γίνεται κάτι περισσότερο από πρωτοσέλιδο – γίνεται μοχλός πίεσης. Η Μόσχα μπορεί πλέον να συγκαλεί, να προτείνει και να διαμορφώνει συνομιλίες που άλλοι δεν μπορούν.

Ενώ οι δυτικές δυνάμεις παρακολουθούν από μακριά, η Ρωσία μετατρέπει το Αφγανιστάν από παγκόσμιο πρόβλημα σε περιφερειακή διαδικασία.

Το απόλυτο παιχνίδι; Η ενέργεια. Με το πρώιμο εμπορικό της αποτύπωμα στην Καμπούλ και το μακροχρόνιο όραμα ενός ευρασιατικού ενεργειακού διαδρόμου, η Μόσχα βλέπει το Αφγανιστάν όχι μόνο ως κίνδυνο που πρέπει να διαχειριστεί αλλά και ως μια γέφυρα που πρέπει να χτιστεί.

pronews.gr

Σελίδα 1 από 3