Η κρατική τηλεόραση της Κίνας δήλωσε ότι η Κίνα «θα ανακτήσει την Ταϊβάν με όποιο κόστος απαιτηθεί» και οι ΗΠΑ απάντησαν με «πολεμικό προσκλητήριο» στους συμμάχους της (Ιαπωνία, Αυστραλία) στην περιοχή, ζητώντας τους να τοποθετηθούν επίσημα για το τι θα πράξουν αν το Πεκίνο υλοποιήσει την απειλή του.
Ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι «Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν, δηλαδή θα εμπλακούν σε πόλεμο με την Κίνα»!
Ο Αμερικανός υφυπουργός Πολιτικής Άμυνας Έλμπριτζ Κόλμπι έθεσε το ζήτημα και τώρα αναμένουν την απάντηση από τις δύο χώρες.
Οι σχετικές πληροφορίες βασίζονται σε πηγές που φέρονται να είναι ενήμερες για τις διαβουλεύσεις.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ουσιαστικά είναι η πρώτη φάση της κρίσης. Οι ΗΠΑ του Ν.Τραμπ θέλουν να απωθήσουν την κινεζική επιθετικότητα και να αποδείξουν την αξιοπιστία τους, αλλά θέλουν να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό μπορούν να βασίζονται στους συμμάχους τους.
Ο λόγος είναι ότι τελευταία, το Τόκιο και η Καμπέρα, έχουν αρχίσει «να τα μασάνε» και να μην τοποθετούνται «κάθετα» σε ότι αφορά τις απειλές της Κίνας.
Πόσο κοντά είμαστε στην έναρξη μιας πολεμικής σύγκρουσης τέτοιας έντασης; Ανά πάσα στιγμή.
Βασικά το Πεκίνο έχει οικοδομήσει μια κολοσσιαία στρατιωτική μηχανή ανώτερη από αυτή των ΗΠΑ σε ότι αφορά τις χερσαίες δυνάμεις, τουλάχιστον ίση σε ότι αφορά τη ναυτική δύναμη (με εξαίρεση τα πυρηνικά υποβρύχια και τα αεροπλανοφόρα) με αυτή των ΗΠΑ και έχει το 1/3 της πανίσχυρης αμερικανικής Αεροπορίας.
Αλλά όλα η κινεζική ισχύς εστιάζεται σε ένα μέτωπο, σε αντίθεση με την ισχύ των ΗΠΑ που είναι απλωμένη σε όλο τον πλανήτη. Άρα μπορεί να εξασφαλίσει τοπική υπεροχή αν μιλήσουμε για συμβατικά όπλα…
Αλλά μια βύθιση π.χ. ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου να άφηνε την σύγκρουση να περιοριστεί σε συμβατικά πλαίσια;
Τον Μάρτιο του 2021, ο Αμερικανός ναύαρχος Φιλ Ντέιβιντσον, τότε επικεφαλής της υψηλού κύρους Διοίκησης Ειρηνικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, προέβλεψε ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός θα ήταν σε θέση να εξαπολύσει την εισβολή στην Ταϊβάν πριν από το 2027.
Αυτή η δήλωση δεν διαψεύστηκε ποτέ από το Πεντάγωνο έκτοτε. Αντίθετα, αυτή η προθεσμία, που διαρκεί από το 2026 έως το 2030, ονομάστηκε γρήγορα «Παράθυρο Davidson», μια περίοδος μεγάλου κινδύνου για την Ταϊβάν, αλλά και για τις αμερικανικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στον Δυτικό Ειρηνικό, όπως στο Γκουάμ, στις Μαριάνες και στην Ιαπωνία.
Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι «απλά θα επανεντάξει στην πατρίδα την αποσχισθείσα από το 1949 επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».
Έχει τώρα η Κίνα, και πιο συγκεκριμένα ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, τα μέσα για να διεξαγάγει μια επιθετική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ταϊβάν, για να εξαναγκάσει την προσάρτησή της στη χώρα; Τι αντίσταση μπορεί να προσφέρει ο στρατός της Ταϊβάν ενάντια στον PLA το 2025;
‘Ολα αυτά θα τα δούμε μόνο στην πράξη…
Πάντως ένας τέτοιος πόλεμος θεωρείται η πιθανότερη εστία για την έναρξη του Γ’ΠΠ…
Επί πέντε ώρες, ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 και Τu-160 (δύο μονάδες), drones, και βαλλιστικοί πύραυλοι κτυπούσαν την Ουκρανία σήμερα με την ουκρανική αεράμυνα να προσπαθεί να αντιμετωπίσει βασικά τα drones.
Σήμερα το Κίεβο δεν ήταν «στο μενού»: Η ρωσική Αεροπορία βασικά έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, αεροδρόμια και ενεργειακές υποδομές.
Στο Λβοβ χτυπήθηκαν εργοστάσιο «Electron» και το πεδίο εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού.
Στο Χμελνίτσκι, στο Τσερνόβτσι και στο Ντνεπροπετρόφσκ χτυπήθηκαν αεροδρόμια.
Στο Λούτσκ χτυπήθηκε και πάλι το εργοστάσιο «Μότορ».
Στο Σούμι και στο Χάρκοβο χτυπήθηκαν αναπτυγμένες μονάδες του ουκρανικού στρατού.
Να σημειώσουμε ότι αν επιβεβαιωθεί η συμμετοχή των Tu-160 είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει μετά την 1η Ιουνίου που κτυπήθηκαν βάσεις στρατηγικών αεροσκαφών της Ρωσίας από τα ουκρανικά drones στην επιχείρηση της ουκρανικής επιχείρησης της SBU «Ιστός της Αράχνης» και καταστράφηκαν 10 από αυτά και άλλα 15 υπέστησαν σοβαρές ζημιές και θα περάσει αρκετό διάστημα επισκευών για την επιστροφή τους στην ενεργό δράση.
Ο μικρός αριθμός (η Ρωσία έχει 18 επιχειρησιακά Tu-160/M, εκ των οποίων 5 βρίσκονται είναι υπό εκσυγχρονισμό) των υπερ-πολύτιμων στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160 τα είχε κρατήσει μακριά από το πεδίο της μάχης αφού προορίζονται για αποστολές κατά των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αλλά η τεράστια μεταφορική τους ικανότητα και η μείωση των διαθέσιμων στρατηγικών ρωσικών αεροσκαφών τα έριξε και αυτά στην μάχη.
Εκτόξευσαν πυραύλους cruise Kh-101
Όλο και πιο εξελιγμένες παραλλαγές του πυραύλου Kh-101 έχουν καταγραφεί σε χρήση από την έναρξη των ευρείας κλίμακας εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022, περιλαμβανομένων και εκδόσεων με παραπλανητικά συστήματα για καλύτερη αποφυγή αναχαίτισης.
Η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει καταφέρει σημαντική πρόοδο στην αύξηση της παραγωγής του Kh-101, φτάνοντας σε πολλαπλάσια επίπεδα σε σχέση με την προπολεμική περίοδο, ενώ παράλληλα έχει επιτύχει μείωση του κόστους λόγω οικονομιών κλίμακας.
Μέρος του στόλου της ρωσικής στρατηγικής Αεροπορίας μεταστάθμευσε στη συνέχεια στη βάση Anadyr, ένα από τα ανατολικότερα σημεία της Ασίας, κίνηση που σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές συνδέεται με την ανάγκη προστασίας των αεροσκαφών από την αυξανόμενη πίεση σε βάσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών.
Το Tu-160 είναι επί του παρόντος η μοναδική κλάση στρατηγικού βομβαρδιστικού διηπειρωτικής εμβέλειας που βρίσκεται σε παραγωγή παγκοσμίως.
Το Tu-160 αναμένεται να συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται σταδιακά έως και μετά το 2050, με το οπλικό του σύστημα να αποτελεί το βασικό πεδίο ενίσχυσης των δυνατοτήτων του.
Με μια συνολική μεταφορική ικανότητα 40 τόνους εσωτερικά, το Tu-160 είναι το πιο ικανό από πλευράς φορτίου, στρατηγικό βομβαρδιστικό που κατασκευάστηκε ποτέ.
Συνολικά 12 βλήματα τύπου cruise Kh-55 (ΝΑΤΟ: AS-15) των 1.700 κιλών με δραστικό βεληνεκές τα 3.000 χιλιόμετρα και ταχύτητα πλεύσης 0,75 Mach, είναι ο τυπικός του οπλισμός.
Εναλλακτικά, μεταφέρονται έως 24 επίσης πυρηνικά βλήματα Kh-15 ή AS-16 (αντίστοιχα του αμερικανικού AGM-69 SRAM), με βεληνεκές 300 χιλιόμετρα και ταχύτητα 5 Μαχ.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 οι αρχαιρεσίες της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αιτωλίας, για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, των αντιπροσώπων στην ΠΟΑΣΥ και της Ελεγκτικής Επιτροπής.
Κατά τη συνεδρίαση της 9ης Ιουλίου, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
Πρόεδρος: Ποτσίκας Πέτρος
Αντιπρόεδρος: Γιαννόπουλος Αντώνιος
Γενικός Γραμματέας: Παπασάββας Αδάμ
Ταμίας: Μακρής Ιωάννης
Μέλος: Λαλιώτης Δημήτριος
Μέλος: Μπαλκούρας Αλέξανδρος
Μέλος: Δάλαρης Παναγιώτης
Αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία μετά από έξι χρόνια
Ο νέος πρόεδρος Πέτρος Ποτσίκας υπηρετεί επί σειρά ετών σε νευραλγική θέση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας. Με την εκλογή του, η Ένωση περνά σε μια νέα εποχή, καθώς ο επί έξι έτη πρόεδρος Χρήστος Τέγας αποχωρεί, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό αποτύπωμα στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αστυνομικών υπαλλήλων του νομού.
Το νέο σχήμα αναλαμβάνει με στόχο τη συνέχιση της ενότητας, της υπεύθυνης εκπροσώπησης και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μελών της Ένωσης.
Αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο Μεταθέσεων
Για το Συμβούλιο Μεταθέσεων εξελέγη ως αντιπρόσωπος ο Μαστρογιάννης Δημήτριος, με αναπληρωματικό μέλος τον Καραπάνο Νικόλαο.
Αντιπρόσωποι στην ΠΟΑΣΥ
Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) εξελέγησαν οι:
Γιαννόπουλος Αντώνιος
Καραπάνος Νικόλαος
Τέγας Χρήστος
Λαλιώτης Δημήτριος
Ελεγκτική Επιτροπή
Η νέα Ελεγκτική Επιτροπή αποτελείται από τους:
Γιαννακόγιωργο Δημήτριο
Σαρρή Αθανάσιο
Ράπτη Δημήτριο
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αιτωλίας συνεχίζει τη δράση της με ανανεωμένη σύνθεση, με έμφαση στην ενότητα και την ενίσχυση της φωνής των αστυνομικών υπαλλήλων της περιοχής.
«Ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις για μία εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 30% στα προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Μεξικό από την 1η Αυγούστου, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.
Η ΕΕ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και έλπιζε να καταλήξει σε μια συνολική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ για το μπλοκ των 27 χωρών.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , οι οποίοι ηγούνται των διαπραγματεύσεων για τους δασμούς, πίστευαν ότι μια συμφωνία ήταν έτοιμη προς υπογραφή, εν αναμονή της έγκρισης του Ν.Τραμπ.
Η ΕΕ πίεζε για μια συμφωνία που θα κλείδωνε έναν μονόδρομο βασικό δασμό στο 10% για τα αγαθά που εισέρχονται στις ΗΠΑ από την Ευρώπη. Επιδίωκε επίσης ελαφρύνσεις για συγκεκριμένους τομείς, όπως τα αυτοκίνητα, τα αεροσκάφη και τα οινοπνευματώδη ποτά.
Στην επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ν.Τραμπ ανέφερε: «Ξεκινώντας από την 1η Αυγούστου 2025, θα επιβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση δασμό μόνο 30 τοις εκατό στα προϊόντα της ΕΕ που αποστέλλονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεχωριστά από όλους τους τομεακούς δασμούς». Ο πρόεδρος πρόσθεσε: «Εάν για οποιονδήποτε λόγο αποφασίσετε να αυξήσετε τους
«Δυστυχώς, η σχέση μας απέχει πολύ από το να είναι αμοιβαία. Από την 1η Αυγούστου 2025, θα επιβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση δασμό μόνο 30% στα προϊόντα της ΕΕ που αποστέλλονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεχωριστά από όλους τους τομεακούς δασμούς», έγραψε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη σχολιάσει επίσημα τους νέους δασμούς, αλλά σύμφωνα με διπλωματικές πηγές εξετάζονται αντίμετρα και η προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Ο Γάλλος πρόεδρος Ε.Μακρόν ανακοίνωσε ότι, μαζί με τη Βρετανία, η Γαλλία είναι έτοιμη να δημιουργήσει ένα ενιαίο στρατιωτικό απόσπασμα «έως 50.000 στρατιωτών» με σκοπό την «πιθανή μεταγενέστερη ανάπτυξή τους στην Ουκρανία»!
Ο Μακρόν αναφέρεται στον γαλλικό τύπο ότι είπε συγκεκριμένα:
«Αυξάνουμε το μέγεθος των κοινών δυνάμεων από ταξιαρχία σε σώμα στρατού.
Αυτό σημαίνει ότι οι κοινές μας δυνάμεις μπορούν πλέον να αριθμούν έως και 50.000 άτομα. Αυτοί θα είναι στρατιωτικοί που είναι ικανοί να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη πολεμική σύγκρουση».
Πριν από αρκετούς μήνες, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε έντονα ένα τέτοιο σχέδιο.
Αλλά μέχρι στιγμής, η κοινή ταξιαρχία δεν έχει σχηματιστεί, αλλά υπάρχει μία νέα προοπτική ένα γαλλο-βρετανικό στρατιωτικό σώμα.
Επιπλέον, υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Εάν η «ταξιαρχία» επρόκειτο να αναπτυχθεί «μετά το τέλος του πολέμου», στην περίπτωση του «στρατιωτικού σώματος» επιτρέπεται η άμεση εμπλοκή του στον πόλεμο κατά της Ρωσίας!
Στα πλαίσια αυτά σε συνάντηση που έλαβε χώρα στη Ρώμη, εκπρόσωποι του λεγόμενου «συνασπισμού των προθύμων» συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα αρχηγείο για τον συντονισμό των δυνάμεων που θα είναι έτοιμες να αναπτυχθούν στην Ουκρανία μετά την παύση των εχθροπραξιών.
Σύμφωνα με την Washington Post, στην τελευταία συνάντηση του «συνασπισμού» συμμετείχε για πρώτη φορά μια αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ειδικό εκπρόσωπο του Τραμπ, Keith Kellogg.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσωπήθηκαν επίσης από τους γερουσιαστές Lindsey Graham και Richard Blumenthal, συν-συγγραφείς του νομοσχεδίου για την εισαγωγή δευτερογενών κυρώσεων κατά των χωρών που εμπορεύονται με τη Ρωσία.
Η δυτική δύναμη που θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία θα ονομάζεται Πολυεθνική Δύναμη Ουκρανίας.
Υποτίθεται ότι το αρχηγείο του θα λειτουργεί στο Παρίσι για τον πρώτο χρόνο και στη συνέχεια θα αναδιαταχτεί στο Λονδίνο.
Επιπλέον, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός πυρήνα συντονισμού στο Κίεβο.
Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ποιες χώρες είναι έτοιμες να στείλουν τα στρατεύματά τους στην Ουκρανία, αλλά είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχουν ήδη περίπου 30 από αυτές.
Ο κύριος στόχος της Πολυεθνικής Δύναμης Ουκρανίας είναι η αποκατάσταση του ουκρανικού Στρατού, η εκπαίδευση και η διασφάλιση της ασφάλειας στον ουρανό και στη Μαύρη Θάλασσα.
Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν θα συσταθούν πλήρεις στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν σχεδιάζουν να στείλουν τους στρατιώτες τους.
Οι Μακρόν και Στάρμερ, οι οποίοι είναι οι κύριοι εμπνευστές αυτής της ιδέας, περιορίστηκαν σε συνομιλίες μέσω βιντεοκλήσης και επιβεβαίωσαν ότι τα γαλλικά και βρετανικά αποσπάσματα είναι έτοιμα για δράση αμέσως μετά το τέλος των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.
Το ερώτημα είναι αν θα υπάρχει Ουκρανία μέχρι τότε και τι μορφή θα έχει…
Συντριπτική μαζική επίθεση με πυραύλους και drones σε όλη την Ουκρανία πραγματοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις χτυπώντας δεκάδες πόλεις, στρατιωτικές, ενεργειακές και βιομηχανικές υποδομές.
Ιδιαίτερα σοβαρά πλήγματα με μεγάλης εμβέλειας επίθεση ακριβείας στις στρατιωτικές και υλικοτεχνικές υποδομές δέχτηκαν το Χάρκοβο, το Λβοφ, το Λουτσκ, το Τσερνίβτσι, η Χερσώνα και άλλες περιοχές.
Πύραυλοι cruise Κh-101 και υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι Κinzhal εκτοξεύτηκαν από στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και Tu-95 και από μαχητικά MiG-31K.
To πυραύλων προηγήθηκαν εκατοντάδες drones Geran τα οποία τους «άνοιξαν» τον δρόμο.
Η ουκρανική αεράμυνα απέτυχε να αναχαιτίσει τις επιθέσεις αυτές και οι καταστροφές ήταν μείζονες.
Ειδικότερα στην δυτική Ουκρανία καταστράφηκαν στόχοι στο Λβιβ/Λβοφ, στο Τσερνόβτσι και στο Λουτσκ.
Αυτές οι πόλεις έχουν δεχθεί επιθέσεις πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες.
Πολλαπλές εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στο Κίεβο, στο Γκοστόμελ, στο Μπίλα Τσέρκβα, στο Σταροκοστιάντινοφ, στην περιοχή Βίνιτσα, στο Ρίβνε, στο Τσερκάσι, στην Τερνόπολ και στο Χάρκοβο και στην περιοχή.
Στο Λουτσκ περισσότερα από 20 drones επιτέθηκαν στα εργαστήρια και τα διοικητικά κτίρια του εργοστασίου αυτοκινήτων το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ουκρανικών drones.
Επιθέσεις παρατηρήθηκαν επίσης στην περιοχή του αεροδρομίου στο Λουτσκ όπου βρίσκονταν αποθηκευμένα δυτικά όπλα που μόλις είχαν παραδοθεί στην Ουκρανία.
Πολυάριθμες εκρήξεις ακούστηκαν στο πεδίο εκπαίδευσης Γιαβορίφ στο Λβοφ.
Στο Τερνόπολ, επλήγησαν αποθήκες κοντά στο αεροδρόμιο με επίσης πρόσφατα αφιχθείσα δυτική βοήθεια.
Επιπλέον, 20 πύραυλοι κρουζ έπληξαν στρατιωτικούς στόχους σε όλη στην Ουκρανία.
Στο Λβοφ, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις στο εργστάσιο της Electron το οποίο ουσιαστικά διαχειρίζεται την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Επλήγησαν το Χμελνίτσκι και το Ντνίπρο.
Στο Τσερνίβτσι το στρατιωτικό αεροδρόμιο.
Στο Σούμι και το Χάρκοβο επλήγησαν τα στρατόπεδα των αερομεταφερόμενων δυνάμεων του ουκρανικού Στρατού!
Η επίθεση ήταν συνδυαστική και πραγματοποιήθηκε από τη 1:00 ώρα Μόσχας έως τις 6:00 π.μ.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μέρος της Ουκρανίας που να μην υπέστη πλήγμα.
Οι Ρώσοι μετά το ουκρανικό χτύπημα στα ρωσικά αεροδρόμια τον Ιούνιο έχουν «αγριέψει» και πλέον χτυπούν με σφοδρότητα και αποτελεσματικότητα όλες τις ουκρανικές υποδομές καθώς έχουν αποφασίσει να καταστήσουν την χώρα ανίκανη να λειτουργεί.
Δεκάδες νέες διώξεις φέρεται να «έρχονται» κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διερευνά όλα τα στοιχεία και ετοιμάζεται να ζητήσει το προσεχές διάστημα την άρση ασυλίας τουλάχιστον 10 βουλευτών για εμπλοκή στο «πάρτι» εκατομμυρίων εις βάρος της ΕΕ.
Ειδικότερα, ερευνώνται 62 σοβαρές υποθέσεις, εκ των οποίων οι 31 ανήκουν σε τρία υπουργεία. Στο στόχαστρο βρίσκονται υποθέσεις που αφορούν στην περίοδο υπουργίας της Νίκης Κεραμέως, του Κυριάκου Πιερρακάκη, αλλά και διαδοχικών υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου.
Οι άλλες αφορούν σε ζητήματα πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και φακέλους διασυνοριακής απάτης, που επισύρουν 150 αδικήματα.
Οι 62 ερευνώμενες περιπτώσεις
Δύο μήνες πριν την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ο βασικός στόχος της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου ήδη επετεύχθη: «κλείδωσαν» 1,5 δισ. ευρώ -και επισήμως πλέον- για το «πακέτο» των νέων παροχών που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.
Ο Ιούλιος και Αύγουστος θα κρίνουν πολλά όμως, για το αν μπορεί το πακέτο να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, φτάνοντας ή ξεπερνώντας και τα 2 δισ. τελικά, με βάση την πορεία της οικονομίας και των κρατικών εσόδων ως τον Σεπτέμβριο.
Το πρώτο βήμα έγινε με την έγκριση από την ΕΕ της ρήτρας διαφυγής αμυντικών δαπανών που έδωσε «χώρο» για επιπλέον δαπάνες μισό δισ. ευρώ.
Ωστόσο ο δημοσιονομικός χώρος φαίνεται να διευρύνεται και πέρα από τις αρχικές προβλέψεις, με βάση τα πρώτα στοιχεία που αποστέλλονται από τις τράπεζες, για την πορεία πληρωμής των φόρων αλλά και τις online ηλεκτρονικές συναλλαγές με IRIS και POS που, μέσω του myDATA, αποκαλύπτουν πλέον αυτόματα την πορεία της αγοράς και τα περιθώρια είσπραξης εσόδων από ΦΠΑ στους επόμενους δύο – τρεις μήνες.
Ποια μέτρα προκρίνονται
Σύμφωνα με πληροφορίες, προς εξέταση στο τραπέζι βρίσκεται μία δέσμη περίπου 40 παρεμβάσεων, με μέτρα όπως η διεύρυνση των φοροαπαλλαγών για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση του βασικού αφορολόγητου για άγαμους (που έχει μείνει καθηλωμένο από το 2015 στα 8.636 ευρώ) καθώς και στοχευμένες ελαφρύνσεις στην άμεση φορολογία με στόχο τη μείωση των βαρών για τα μεσαία εισοδήματα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Τα μέτρα αυτά εξετάζονται να εφαρμοστούν συνδυαστικά ή εναλλακτικά, ενώ ακόμα μπαίνουν και νέες εισηγήσεις στο τραπέζι. Η κυριότερη αλλαγή αφορά στα φορολογικά κλιμάκια και τους συντελεστές φόρου, με στόχο την ελάφρυνση των εισοδημάτων που κινούνται στην περιοχή των 20.000 έως 50.000 ευρώ, ώστε να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα των μεσαίων στρωμάτων.
Παρεμβάσεις σχεδιάζονται για αλλαγές και στα εισοδήματα από ενοίκια, καθώς το οικονομικό επιτελείο δίνει προτεραιότητα στην αναλογικότερη κατανομή των φορολογικών επιβαρύνσεων και στην ενίσχυση των κινήτρων ώστε να δηλώνονται τα πραγματικά μισθώματα, να περιοριστεί η εκτόξευση των τιμών στα μισθώματα και να βγουν στην αγορά χιλιάδες κλειστά ακίνητα. Ωστόσο δεν αποκλείονται και εξαγγελίες-έκπληξη, ειδικά αν το δημοσιονομικό περιθώριο αυξηθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οπότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Ήδη το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αξιολογεί τα νέα δεδομένα και τον δημοσιονομικό χώρο που εξασφάλισε από το Ecofin, μετά το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση της ειδικής ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, εξαιρώντας τις σχετικές πληρωμές από τους αυστηρούς κανόνες του νέου Συμφώνου Σταθερότητας. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα 16 κράτη-μέλη που επωφελούνται από τη ρύθμιση, εξασφαλίζοντας έτσι έναν επιπλέον δημοσιονομικό «αέρα» άνω των 500 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προστέθηκε στον «κουμπαρά» του 1 δισ. ευρώ που είχε ήδη σχηματιστεί από τη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών και την υπεραπόδοση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, διαμορφώνοντας το ύψος των παροχών στα 1,5 δισ. ευρώ -ως τώρα τουλάχιστον.
Η πίεση, ωστόσο, δεν περιορίζεται στο πεδίο των αριθμών. Οι αποκαλύψεις για καταβολές επιδοτήσεων σε «αγρότες-φαντάσματα» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, αλλά και ανάγκες κάλυψης νέων αναγκών, όπως και διασφάλισης των εισοδημάτων των «νομοταγών» αγροτών, τα οποία ενδεχομένως να βρεθούν εν κινδύνω ανάλογα με το πώς θα επιβληθούν οι δημοσιονομικές διορθώσεις από την ΕΕ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν κινήσεις επίσης και για μεγάλες κοινωνικές ομάδες. «Το πακέτο της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να είναι απλώς αναπτυξιακό, πρέπει να έχει και ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα», αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εξαγγελίες μπορεί να αποκτήσουν έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, ακόμη κι αν οι κάλπες θεωρητικά βρίσκονται μακριά. Το ίδιο στέλεχος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το στοίχημα για την κυβέρνηση δεν είναι μόνο να κεφαλαιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο, αλλά και να ξαναχτίσει γέφυρες εμπιστοσύνης με τα κοινωνικά στρώματα που αισθάνονται παραμελημένα».
Του Δημήτρη Δημόπουλου
Το νέο κύμα, από τη Λιβύη αυτή τη φορά, της παράνομης μετανάστευσης έφερε εκ νέου στο προσκήνιο την αποτυχία της μεταναστατευτικής πολιτικής όπως χαράσσεται στις Βρυξέλλες επί δεκαετίες και ακολουθείται πιστά από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις άνευ αντιρρήσεων. Από την αρχή του έτους πάνω από 9.000 λαθρομετανάστες (αύξηση 350%) έχουν φτάσει στη Κρήτη, μέσω Λιβύης, με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες που σχεδόν 1500 άτομα αποβιβάστηκαν σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.
Η κυβέρνηση με τροπολογία που ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή ανέστειλε, για ένα τρίμηνο, το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων ασύλου για όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική. Επίσης ανήγγειλε τη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας στην Κρήτη, το ενδεχόμενο δημιουργίας και δεύτερης δομής και τέλος τη συνεργασία με τις δύο κυβερνήσεις της Λιβύης για την αποτροπή νέων μεταναστευτικών ροών.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η αναστολή του δικαιώματος υποβολής αίτησης ασύλου έχει γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια Αφρική» και δεν περιλαμβάνει όλη την ελληνική επικράτεια, όπως είχε γίνει το 2020 με την απόπειρα εισβολής από τον Έβρο. Για όσους εισέρχονται π.χ. από την Τουρκία τίποτα δεν αλλάζει. Αυτό δείχνει ότι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται να διαχειριστεί προσωρινά την όξυνση του προβλήματος στην Κρήτη και όχι να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια που αντιπροσωπεύει η λαθρομετανάστευση.
Σύμφωνα με την τροπολογία σε όσους εισέρχονται παράνομα από τη Βόρεια Αφρική θα επιβάλλεται πενταετής φυλάκιση άνευ αναστολής έως ότου συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές για την επιστροφή στις πατρίδες τους. Ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θ. Πλεύρης μας ενημέρωσε ότι στις ακτές της Λιβύης περιμένουν περί τα 3.000.000 (!) άτομα προκειμένου να διαπεραιωθούν στην ελληνική γη η οποία ταυτίζεται με τη «Γη της επαγγελίας», καθ’ ότι ευρωπαϊκό έδαφος.
Χάρη στον κύριο Πλεύρη, πληροφορηθήκαμε και τις διατροφικές επιλογές πού παρέχονται στους μετανάστες των δομών φιλοξενίας, ήτοι, τρία γεύματα την ημέρα συν τρεις αραβικές πίτες συν τρία λίτρα νερό. Επιπλέον κάθε ενήλικας μετανάστης εάν δηλώσει τόπο διαμονής, διεύθυνση συγγενικού ή φιλικού προσώπου, λαμβάνει 150 ευρώ μηνιαίως, εάν όμως προτιμήσει να παραμείνει στη δομή το επίδομα μειώνεται κατά το ήμισυ, στα 75 ευρώ.
Η τροπολογία προκάλεσε ήπια αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ και θυελλώδη αντίδραση από την αριστερή αντιπολίτευση, η οποία κατηγόρησε την Κυβέρνηση για αντισυνταγματικές ενέργειες και ρατσιστικές πρακτικές ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ο πρώην υπουργός Β. Βενιζέλος, επίσης, ζήτησε την απόσυρσή της επειδή ότι δεν συνάδει με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Διεθνές Δίκαιο. Από την άλλη πλευρά, ο Κ. Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης ζήτησε να κηρυχθεί η Κρήτη υπό καθεστώς πολιορκίας και να βυθίζονται τα δουλεμπορικά σκάφη.
Στη πραγματικότητα το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο και πολύπλοκο πρόβλημα, που η αντιμετώπισή του απαιτεί διακομματικές λύσεις και προτεραιότητα στις ανάγκες του ιθαγενούς πληθυσμού έναντι των παρανόμων μεταναστών. Επιπλέον στην Ελλάδα, όπως απέδειξε και η απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών εκ Τουρκίας το 2020 με την ενθάρρυνση του τουρκικού κράτους και παρακράτους, αποτελεί και ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Βλέπουμε όμως τη μείζονα αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ) να αντιμετωπίζει το όλο θέμα με την ιδεοληψία του δικαιωματισμού, του εθνομηδενισμού και της παγκοσμιοποίησης, αγνοώντας, επιδεικτικά, τα συμφέροντα και τις ανάγκες των Ελλήνων οι οποίοι, εκτός του ότι δοκιμάζονται σκληρά την τελευταία δεκαπενταετία λόγω σκληρής λιτότητας, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις παράπλευρες επιπτώσεις της λαθρομετανάστευσης όπως εγκληματικότητα, πολιτισμική και εθνολογική αλλοίωση κ.α.
Οι οπαδοί της άνευ όρων παγκοσμιοποίησης επικαλούνται τον θεσμό του ασύλου, αγνοώντας (εσκεμμένα) ότι η Σύμβαση της Γενεύης του 1951 ορίζει ποιος πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί πρόσφυγας, δηλαδή ένα άτομο πού φοβάται δίωξη λόγω φυλής, πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων, εθνικότητας κλπ και όχι κάποιος που επιδιώκει καλύτερη ζωή επειδή στη χώρα του επικρατεί ανέχεια ή κοινωνική-πολιτική ένταση. Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την πολιτική ανοχής προς τη λαθρομετανάστευση, λόγω προσκόλλησης στο δόγμα της παγκοσμιοποίησης και του εθνομηδενισμού, έχει καταστήσει δέσμιες και τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών, οι οποίες έχουν δείξει αδικαιολόγητη σπουδή στην υιοθεσία κάθε οδηγίας ή σύμβασης, λόγου χάρη το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που προέρχεται από υπερεθνικά κέντρα εξουσίας, όπως η Ε.Ε. και ο Ο.Η.Ε.
Ο κ. Μητσοτάκης, που τώρα απειλεί ότι θα σκληρύνει την πολιτική του, είναι ο ίδιος που τον Φεβρουάριο του 2020 έστειλε τα ΜΑΤ στη Χίο και τη Λέσβο, επειδή οι κάτοικοι τόλμησαν να πουν ότι δεν μπορούν να βλέπουν τη γη και την περιουσία τους να καταστρέφεται από τις ορδές των παρανόμων μεταναστών και τη δημιουργία αναρίθμητων δομών φιλοξενίας (π.χ. Μόρια κλπ). Τώρα απειλεί, κατόπιν εορτής, επιδιδόμενος σε λεονταρισμούς, ότι θα στείλει πολεμικά πλοία να σταματήσουν τα δουλεμπορικά, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον εφόσον δεν υπάρχει η ανάλογη βούληση, ούτε όμως και ανάληψη πρωτοβουλίας έναντι τρίτων μερών όπως οι κυβερνήσεις ενός διαλυμένου κράτους (Λιβύη), όπου διάφοροι πολέμαρχοι έχουν αυτοανακηρυχθεί στρατάρχες, πρωθυπουργοί, κυβερνήτες και πάει λέγοντας. Too little too late, για δράση όπως λένε και οι αγγλοσάξονες!
Η Ελλάδα, στη μακραίωνη πορεία της, έχει αντιμετωπίσει πολλαπλές υπαρξιακές απειλές και έχει καταφέρει να επιβιώσει έστω και με απώλειες. Αυτή τη φορά η απειλή, έχει δυστυχώς, πολλούς υποστηρικτές στο εσωτερικό με τη μορφή ενός ψευδεπίγραφου ανθρωπισμού, ο οποίος επιδιώκει να μετατρέψει τη χώρα σε χώρο, όπου στο όχι μακρινό μέλλον διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, μία εκ των οποίων θα είναι οι Έλληνες, θα συγκρούονται μεταξύ τους για την κυριαρχία.
Το παράδειγμα του Λιβάνου ο οποίος κατέρρευσε πολλαπλώς στη δεκαετία του 1970 και έκτοτε αδυνατεί να συνέλθει είναι ήδη γνωστό. Εναπόκειται στον Έλληνα και τον πατριωτισμό του, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, να μην επιτρέψει την κατάρρευση του εθνικού και κοινωνικού ιστού. Ας θυμούνται το πρόταγμα του Μακρυγιάννη και ας μην επιτρέψουν να γίνει η Ελλάδα «η παλιόψαθα των εθνών».
Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr